~fOllOw mE, i'll fOllOw U~

Wednesday, August 18, 2010

Doakan Abah Saya

"TIBI ialah sejenis penyakit merbahaya yang bOleh membawa maut jika tidak mendapat rawatan sempurna"


Ya Allah.. sihat sejahterakanlah bapaku..
panjangkanlah usianya, ampunilah segala dOsanya dan rahmatilah dirinya,
sesungguhnya engkau tuhan yang Maha pemurah lagi Maha Penyayang..
Amiiin..


Abah saya menghidap penyakit di atas.. TIBI


saya berasa sangat sedih..,
tadi adik saya mentepOn dan cakap sakit abah makin menjadi-jadi..
abah batuk-batuk dan muntah-muntah..
badan abah da kurus sangat-sangat..
abah nak jalan pOn da tambah tak larat..
selera makan pOn tade..
tapi beliau kene makan, kalO ta camne beliau nak de tenaga and sembuh..
kesian gak kat adik,
die cakap ta bOley nak fOkus study sangat tadi..
kat umah da tade sape.. sO adik yang banyak tulun mak jage abah
sOk die ade trial SPM..
"dik, wat yang terbaek esOk"
ini adik.. gudluck dear~

saya rasa macam nak balik umah skang gak..
saya nak jaga abah saya.. saya nak.....
tapi saya ta bOley.. kalO saya ade pintu suke ati dOraemOn lain la..
saya hanya berdOa dan berdOa dan berdOa..
saya nak abah sembuh macam dulu..
saya rindu wajah abah yang ceria..
Ya Allah, kau sembuhkanlah bapaku..


abah diserang penyakit ni dalam pertengahan julai tahun ni..
alhamdulillah, mase tu masih di peringkat awal..
dOc cakap kalO dapat detect lambat.. sangat merbahaya dan berisikO tinggi untOk maut.
ari-ari abah kene pegi wat rawatan..
kene telan ubat banyak-banyak..
saya sangat takOt bile kawan saya bercerita:
"kawan ayah aku lambat dapat detect de sakit tibi.. meninggal lepas tu"
Ya Allah, panjangkanlah usia abah.. saya nak balas jasa abah..
saya sayang abah..
ini abah saya ngan kakak
ini abah mase mude mudi.. huuu~ 
Owang cakap saya ikOt muke abah, ye la ta kan nak ikOt muke shah rukh khan an..lol
saya anak abah~ Ouh pencahayaan yang Over di sini

tanggal 4 hb OgOs 2010, saya mendapat panggilan tepOn daripada kakak.
waktu tu saya dalam bilik kuliah.. kakak cakap abah batuk kuat dan..
banyak darah keluar, tengah dalam rawatan.
mak suh kami adik beradik balik dan mak nangis-nangis.
saya tak bOleh nak kawal sebak bile dengar kakak cakap sambil tahan sebak..
saya tak kuat..
pastu, mesej daripada kak lOng saya amat meruntun jiwa.
alhamdulillah cuti saya diluluskan dan abah dibenarkan pulang ke rumah.
saya gembira sangat dapat jaga abah..
saya sangat sedih melihat fizikal abah,
beliau kurus sangat-sangat, mase saya papah beliau..terasa amat ringan.
abah, sile amek lemak saya.. huuuu
saya rindu nak papah abah, nak picit-picit kaki tangan abah..
ari tu, abah nampak happy sebab anak-anak sume ade..


sabar lah wahai hati.. minggu depan saya da bOley balik umah..
harapan saya menggunung agar abah cepat-cepat sembuh..


-DOA UNTUK IBU BAPA-

 
Ya Allah 
Rendahkanlah suaraku bagi mereka 
Perindahlah ucapanku di depan mereka 
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan 
Lembutkan hatiku untuk mereka 
 
Ya Allah, 
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas 
didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas 
kesayangan yang mereka limpahkan padaku,peliharalah 
mereka sebagaimana mereka memeliharaku. 
 
Ya Allah, 
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan 
atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku 
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku 
jadikanlah itu semua penyebab susutnya 
dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan 
mereka dengan perkenan-Mu ya Allah 
hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan 
kebaikan berlipat ganda. 
 
Ya Allah, 
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku, 
Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku. 
Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi 
syafa'at untuk mereka,sehingga kami semua berkumpul 
bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman 
yang dinaungi kemulian-Mu, ampunan-Mu serta rahmat-Mu... . 
 
Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha 
Agung, serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah 
yang Maha Pengasih diantara semua pengasih. 
 
Amin Ya Rabbal Alamin.. 



nOta kaki: ya.. mungkin saya nampak kuat semangat dan gila-gila.. tapi itu hanya pada zahirnya..mOga Allah tabahkan ati ini..

19 comments:

Q said...

Q doakan ayah kamu sihat dan cepat sembuh
banyakkan berdoa kepadaNya.

-telordibasuh- said...

ooo..wish abah awk sehat ye...banyakan berdoa bulan2 pose ni..ok

jgn lupe visit blog telor(promosi)heheh

azmiramin said...

Amin...semoga dia cepat sembuh.

ZACK ENTRY said...

semoga ayah kamu cepat sembuh..doa banyak2 k..



salam ramadhan dari ZACK ENTRY

nabilah abd rahman said...

semoga abah awak cepat sembuh dan sihat bertenaga semula..ameen..tabah kan hati ye..

cik panadol said...

semoga ayah awk cepat sembuh..bawah banyak2 brsabar ye...anggap ni semua dugaan di bulan Ramadhan....

Puteri Dyla Qistina said...

salam.. dyla doakan yang terbaik untuk abah ya.. bawak bersabar, dan berterusanlah menjadi anak solehah seperti yang dyla dapat baca dari penulisan kali ni. Allah itu tahu apa yang baik dan x baik untuk hambaNya.. Jadi tabahlah. Segalanya ada hikmah. Semoga abah cepat sihat dan cergas.. Amin..

ikhlas, dyla=warkah bonda

Hamli Sanai said...

Semoga cepat sembuh.. Berbaktilah kepada kedua ibu bapa selama meerka masih ada~~

sue@p.l.e.i.a.d.e.s said...

sabar k..
situasi kte cam sme.. klu pintu doramen ader opkos sue pun aku bli...huuuuuu..

moga abah kamu ok2 ajer...
moga kmu trus tabah ;)

Fyzal said...

insyaAllah bapa saudari akan sehat. saya akan sama2 doakan juga untuk abah saudari. saudari bangunlah malam hari, banyakkan tahajud dan bermunajat pada Allah moga2 disembuhkan abah saudari.

kuatkan semangat dan tabahkan hati yer.

Fyzal's Latest Entry
First Match Motivation

Aliesya♥Amani said...

semoga ur dad cpt sembuh...

eh tp kan, adik lu lg cun ar dr lu...hahaha

Tapak Kaki said...

berdoa di bulan puasa ni makbul.. so ang banyakkan berdoa untuk abah ang... aku pun doakan jugak untuk ang..

SweetSyaza said...

hope abah awak cepat sembuhhh..aminn :')
gud luck utk adikkk awakkk,do da beshhh!!!
SALAM RAMADHAN AL MUBARAK :)

thenocturnalzulkhairi said...

amiiiinnnn untuk doa itu :)

Whoopz said...

Semoga abah cpt sembuh.. InsyaAllah...

Izzo said...

hope ayah kamu cepat sembuh.
ur father is lucky ade anak mcm kamu.
good luck utk adek kamu juga! ;)

n@jwamz said...

InsyaAllah...semoga bapa kamoo cepat sembuh...
kuatkan semangat hadapi dugaan Allah kerana dugaan tu dtg tanda Allah mnyayangimu skluarga..(T_T)

APi said...

banyak kan bersabar..
banyak kan berdoa..
insyaAllah..
harap uncle cepat sembuh..

Selipar Putus said...

hukhuk.. nenek amat b'trime kaseh pd sume cOz tulun dOakan ksihatan abah nenek.. maceh daun keladi..~ jasamu dikOnang.. (^_^)